Data Ductus

I oktober fick Data Ductus i Uppsala besök av en av Addskills Cornerstones främsta experter inom .NET för att genomföra en anpassad utbildning på plats i Uppsala. Två dagar med teori och en mycket praktisk workshop resulterade i en större sammanhållning för teamet och en gemensam plattform att arbeta från.

Efter ett besök på utvecklarkonferensen DevSum i maj 2015 där större delen av utvecklaravdelningen på Data Ductus i Uppsala var på plats föddes tankarna till en fördjupad utbildning inom javascript-ramverket AureliaJs. På Data Ductus hade en grupp seniora utvecklare skapat en informell arkitektgrupp som beslutat sig för att satsa på just Aurelia så besöket på DevSum gav inspirationen att ta steget fullt ut. Jennie Brolin, team Manager på Data Ductus i Uppsala var med på konferensen och är även den som varit ansvarig för utbildningens innehåll och agenda..

”För att ta ett helhetsgrepp mot våra kunder och bättre kunna fördela våra resurser och dra åt samma håll ville vi enas kring ett ramverk att använda i projekt där det passar. En mer enhetlig arkitektur gör det lättare att förvalta lösningar mot våra kunder”, säger Jennie är bakgrunden till beslutet.

För att kunna få ut effekten av det gemensamma ramverket insåg Jennie att en basnivå för alla utvecklare var önskvärt varpå behovet av utbildning dök upp.

”Det var kanske lite modigt att satsa på just Aurelia men jag tycker detta känns väldigt bra. Vi har många bra utvecklare och vi vill välja ett bra och framtidssäkert arbetssätt. Dock hade vi en utmaning i att vissa utvecklare redan jobbade i AureliaJS medan vissa aldrig använt det. Jag insåg att vi behövde en utbildning som passade alla nivåer men som hela teamet kunde delta i.”

Jennie kom i kontakt med Marie Schröder, Account Manager på Addskills Cornerstone, som kunde berätta och rekommendera ett kursupplägg som passar en konsultverksamhet som Data Ductus.

Efter att Jennie kort beskrivit sitt behov och krav förslog Marie att hon skulle kontakta en av de ledande experterna inom området och höra om hans möjlighet att genomföra en utbildning på plats i Uppsala. Marie presenterade Tiberiu ”Tibi” Covaci, instruktör hos Addskills Cornerstone för Jennie.

”Jag berättade för Tibi om våra utmaningar och om vad jag tänkte att vi behövde. Han kom tillbaka med en agenda och innehåll som jag tycker blev klockrent.” berättar Jennie.

Utbildningen genomfördes i oktober under två dagar på Data Ductus egna kontor i Uppsala.

”Vi började med ett par timmars föreläsning för att sedan få jobba i workshopformat med ett projekt Tibi förberett där vi skulle översätta ett annat ramverk till Aurelia. Precis det vi själva kommer få göra för att fortsätta arbeta med detta” säger Jennie.

Att kursen genomfördes på plats på Data Ductus egna kontor ser Jennie som en av anledningarna till att utbildningen upplevdes så positiv.

”Visst finns det fördelar med en öppen schemalagd kurs där man får träffa andra men detta var precis vad vi behövde – en skräddarsydd kurs för just våra förutsättningar och behov. Vi ville att så många som möjligt skulle gå och det blir så mycket lättare om kursen är på plats hos oss” säger Jennie och har fått medhåll från flera kollegor på kontoret.

Kursen motsvarade alla Jennies förväntningar och har även inneburit att teamet fått en bättre sammanhållning och gemenskap, något som annars kan vara en utmaning då alla arbetar på olika nivåer och behöver olika utbildning. Dessutom innebär det nya arbetssättet kortare startsträckor för teamet vid nya projekt berättar Jennie.

”Vi satte själva nivån och då några av oss inte arbetat så mycket med Aurelia såg vi till att läsa in oss på ämnet så att vi också skulle kunna ta del av utbildningen. Alla skulle känna att det fick ut något av dagarna” berättar Jennie, som själv var med på utbildningen.

Jennie berättar att det bästa med utbildningen var instruktörens höga kompetens och erfarenhet som gav deltagarna mycket tips och referenser att ta del av. De erfarna utvecklarna fick tips och bekräftelse på att det är på rätt spår medan de mindre erfarna fick hjälp på sin nivå med enklare saker utav Tibi under kursens gång.

”En av de bästa sakerna är gemenskapen som skapades med att vi alla i teamet kunde vara med vilket är jättebra för vår gemensamma satsning. Man kan säga att personaltemperaturen har höjts” säger Jennie.

Efter utbildningen har utvecklingsteamet fortsatt arbeta med Aurelia.

”Jag kan absolut tänka mig att göra ett liknande upplägg för utvecklarutbildningar igen och jag skulle absolut rekommendera detta upplägg” avslutar Jennie.